HTML

Mai Recept

Számomra tetsző és kedvelt ételek recepjeit tartalmaz, melyeket különböző oldalakról válogattam össze (nem saját szerzemények).

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Egy kis történelem....Juhtúró

2011.05.08. 12:39 Berlga

"Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. Állítólag  tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el."

 

A juhtúrónak minden országban óriási rajongótábora van, igaz karakteres íze miatt elég megosztó étel: sokan imádják, de van, aki már az illatát sem bírja. Mi főleg a szlovák konyhából ismerhetjük, ahol brindza néven örvend nagy népszerűségnek. Az erjesztett juhtúróból készülő terméket eredetileg erdélyi vlach (román) pásztorok vitték a 14-17. században a felvidéki területekre. Jelentős a probiotikum tartalma, így fogyasztása kedvezően hat a bélflóra működésére. A kőrözött és a sztrapacska elengedhetetlen alapanyaga.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maiirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr252887036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása