Ezt az ételt egy barátom Tomek készítette egyszer és nagyon finom volt ! A receptet is megkaptam tőle és ezt szeretném megosztani másokkal is, mert szerintem az étel fantasztikus! Az elkészítés kissé macerás de hát ez van a jóra várni kell:))
A recept a következö:
Hozzávalók:
· tengeri só,
· frissen őrölt fekete bors
· extra szűz olívaolaj
· 1 megtisztított és apróra vágott fehér hagyma
· 2 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
· 1 vagy 2 szárított, morzsolt piros chili
· 1,5 kg érett paradicsom, vagy 3x400 g-os jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
· 1 nagy maréknyi friss bazsalikomlevél
· 1 evőkanál vörösborecet
· 400 g száraz orecchiette vagy fülecske tészta
· 4 nagy maréknyi frissen reszelt parmezán
· 3x150 g mozzarellagolyó
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat), és tegyél fel egy nagy fazék sós vizet a tűzre! Egy megfelelő méretű lábosba önts jókora adag extra szűz olívaolajat, dobd rá a hagymát, a fokhagymát és a chilit, majd lassan pirítsd kb. 10 percig közepes lángon, amíg meg nem puhul. Figyelj rá, hogy a hagyma ne barnuljon meg!
Ha friss paradicsomot használsz, egy kis kés hegyével távolítsd el a csumáját, azután 40 másodpercre dobd forrásban levő vízbe, hogy a paradicsom bőre fellazuljon! Szűrőkanállal emeld ki, és tedd tálba! Eressz rá hideg vizet, aztán húzd le a bőrét, magozd ki, a húsát pedig vágd fel nagyobb darabokra!
A friss vagy a konzervparadicsomot egy kis pohár vízzel együtt add a hagymához és a fokhagymához. Tedd vissza a lábost a tűzre, forrald fel és lassan gyöngyöztesd 20 percig! Ezután egy konyhai robotgépben készíts laza szószt belőle. Tépkedd a bazsalikomleveleket a szószhoz, és ízesítsd sóval, borssal meg egy kevés vörösborecettel!
Amikor a simára turmixolt mártás íze már tökéletes, egy fazék sós vizet hevíts forrásig, dobd bele az orecchiete tésztát, és főzd ki a csomagoláson megadott utasítás szerint! Szűrd le, add hozzá a paradicsommártás felét és egy maréknyi parmezánt.
Egy megfelelő méretű tepsit, vagy tűzálló edényt kenj ki olívaolajjal! Fektess egy réteg tésztát a tepsibe, önts rá paradicsomszószt, szórj rá egy marékkal a reszelt parmezánból, és terítsd be az egyik felszeletelt mozzarellával, azután addig ismételd a rétegezést, amíg csak az alapanyagok engedik. Az utolsó réteg a parmezán sajt legyen. Lökd be 15 percre az előmelegített sütőbe! Várj, amíg a teteje aranyszínű, ropogós lesz, és szépen felpúposodik! Az olaszok hidegen is szívesen fogyasztják.