Az alaplé:
Először is alaplevet készítettem a rizs főzéséhez! Megtöltöttem egy főzőedényt háromszor annyi liter vízzel, ahány kg rizst főztem. Mikor már forrt a víz akkor dobtam bele a leveskockákat (félliterenként 1 darabot)! Kb. 2 liter alaplével kezdtem.
Ragukészítés:
Serpenyőben vajat olvasztottam és fokhagymanyomó segítségével nyomtam bele 4 gerezd fokhagymát. Pár percig dinszteltem, majd beleszórtam a felkockázott cukkinit. Mikor a cukkini már kis levet eresztett mehetett bele a csíkokra vágott szárított paradicsom. Ízesítéshez kakukkfűvet, bazsalikomot használtam, sóztam, borsoztam és főztem míg a cukkini meg nem puhult. Bele tettem a paradicsomszószt is és főztem, amíg az egész összerottyan!
Rizsfőzés:
Apróra vágtam 1 fej hagymát és 1 zeller szárát. Átnyomtam fokhagymanyomón 4 gerezd fokhagymát! Összefonnyasztottam őket 30 g vajban, aztán ment rá a rizst (300 g), és pirítottam 1-2 percig! A rizst sóztam, majd öntöttem hozzá 1 dl száraz fehér bort, és pároltam 1-2 percig, amíg a borból az alkohol eltávozott. Fokozatosan öntöttem hozzá az alapléből annyit, hogy éppen ellepje a rizst! 20-25 percig közepes lángon főztem és folyamatosan kevergettem. Ilyenkor nem árt újra sózni!
Mikor a rizs már al dente (vagyis puha, de még fogkemény), tettem bele még 15 dkg vajat és egy nagy marék reszelt parmezánt.Összedolgoztam a vajat és a parmezánt a rizottóval, majd hozzáadtam a ragut, és jól összekevertem.