Ez egy egyszerűen elkészíthető nagyon klassz étel, de az elkészítése pontosabb menetet igényel, ezért részletesebben írom le az előkészületeket és az elkészítést is.Nem kell tőle félni, nem bonyolult és nem is macerás az étel, de egy nappal korábban már elő kell készíteni az alapanyagokat. Sajnos kép nem készült róla, de kerestem egy hasonlót.
Előkészületek:
A libamájra ráöntöttem annyi tejet, hogy teljesen ellepje. A tejbe 4 gerezd fokhagymát szeleteltem és beleszórtam 5 szem szegfűszeget, meg egy szál rozmaringot. Az egészet lefedtem, és hűtőben állni hagytam egy napig.
A szárított áfonyát egy kisebb tálba tettem és leöntöttem 1 dl Tokaji Aszúval. Ezt is hűtőbe tettem és szintén egy napig lefedve pihent.
Elkészítés:
Tokaji Aszú szósz:
4 dl Tokaji Aszút lassú tűzön besűrűsítettem, majd hagytam hűlni.
A saláta elkészítése:
A salátát csíkokra vágtam és egy nagy tálban össszeforgattam a málnával, majd ráfacsartam a narancs levét, ráöntöttem 0,5 dl málnaszörpöt és egy öntetnyi balzsamecet szirupot.
A libamáj elkészítése:
A beáztatott májat kb. 1 cm-es vastagságú szeletekre vágtam. A szeleteket libazsírral megkenve teflon serpenyőben nagy lángon sütöttem meg! Sütés közben kenegttem a májakat (stílszerűen lúdtollal) az előzőleg elkészült tokaji aszú sűrítménnyel. Amennyiben teljesen átsütve szereted a libamájat úgy a sütés percekig is eltarthat. Én speciel oldalanként maximum 1 percig szoktam sütni a szeleteket. Szerintem így lesznek az ízek harmonikusak.
Az áfonya elkészítése:
Megmelegítettem a tokajiban felpuhított szárított áfonyát.
Tálalás:
Az elkészült libamájszeletet tányérra tettem és megszórtam forró Tokaji Aszús áfonyával.Mellé a málnás kevert salátát adtam.